Płytkie głośniki - jaka różnica?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • karfin
    Drive
    • 2009
    • 79

no gratulacje, bardzo mi sie podoba może sie zamienimy??? :P
  • starczyk
    Classic
    • 2008
    • 21

pytanie jak w temiacie. http://allegro.pl/item347086519_jbl_...t_bonusow.html to propozycja płytkich głośników. Nie trzeba się bawić w podginanie prowadnicy szyby itd. Co sądzicie o tych głośnikach, jaka jest różnica między głębokimi, bo jak mój starszy słyszy, że trzeba coś przerabiać w samochodzie to patrzy na mnie z miną mówiącą: "No chyba Cie poj....ło gościu"

Komentarz

• Nexus6
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 4847
      • Volkswagen

starczyk, problem nie leży w głębokości głośników i w podginaniu prowadnicy lub nie,
      tylko w permanentnym nie przygotowaniu fabrycznego miejsca do pracy głośników

po 1 na próbę wytnij całkowicie folię zasłaniającą otwór za głośnikiem, nagle okaże się, że fabryczny "badziew" nabrał energii (oczywiście otwiera nam to konstrukcję drzwi na dostawanie się wody pod tapicerkę);

poczytaj trochę na temat wytłumiania, poczytaj wątek z FAQ i obejrzyj zawarte tam wątki

bez przygotowania drzwi ŻADEN głośnik nie zagra znacząco lepiej od "fabryki" :diabelski_usmiech
      With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• starczyk
        Classic
        • 2008
        • 21

Ok, to zapytam inaczej :P : 1)Jaka bedzie różnica po wytłumienu drzwi między płytkim a głębokimi? 2) Na stronie napisali "Na dystansach firmy Powe da się zamontować głośniki głębokości montażowej 62mm bez żadnych ingerencji w tapicerkę" - prawda czy fałsz? 3) Co z odpływem wody gdy sie pozakleja matami drzwi? ops: no to chyba tyle jak narazie :? Ogólnie mówiąc, to przymierzam się do zrobienia tego. Kupienia tych mat itd. ale mam mieszane uczucia Poprzednio w Felicji wymieniłem tylko stare głośniki na zestaw na zwrotnicach i była Zaje... różnica, a tu zapowiada sie kupa roboty... :|

Komentarz

• iksik2
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 844

starczyk, po kolei:
          - średnio się na tym znam ale im większy głośnik tym większy skok membrany, lepsze zawieszenie, lepsza cewka itd. co wpływa na jakość dźwięku (imo) PS. Oczywiście mówimy o wooferach bez zagłębianiu się w suby i inne takie
          - po założeniu dystansów w tapicerkę nie ingerujesz - racja, aleee musisz tylko kawałek blachy podgiąć żeby głośnik się zmieścił - operacja bezstresowa - bierzesz kawałek drewienka, młoteczek (najlepiej duży), kilka wprawnych ruchów (uważaj na palce) i po problemie - to naprawdę nie jest straszne - za dużo nie podegniesz bo z tyłu jest prowadnica od szyb więc widzisz dokąd możesz podginać
          - otworów przez które wylewa się woda nie zaklejasz bo byś akwarium zrobił - te otworki są tak małe w porównaniu z otworami które są w drzwiach przed tłumieniem że naprawdę jest to pomijalne
          - kure się nie przymierzaj tylko wytłum, huwe mi pokazywał ostatnio co gówniany blaupunkt w Ferozie (kojarzysz furmankę?) pędzony "kiepskim" radiem potrafi.. Kopara w dół..
          - nie słuchałem Felicji przed/po ale słuchałem Octavie przed/po (kilka egzemplarzy) i różnica jest "zauważalna" :twisted: :szeroki_usmiech
          - możesz zlecić zadanie jakiemuś zakładowi jak nie chcesz się bawić, ja robiłem to sam, huwe podpowiadał (i oczywiście pomógł rozebrać drzwi - jeszcze raz dzięki ) i naprawdę satysfakcja jest ogromna Robiłem to na dwie tury, jeden dzień jedne wrota, kilka dni później drugie, przez ten czas jeździłem z jednymi po tłumieniu, drugimi jeszcze przed i wtedy zajefajnie słychać różnicę - na fabrycznych głośnikach
          o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• huwe
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 976

iksik2, Jarek by ci dal "gówniany" i "kiepskie radio" :twisted: przecież w ferdzi all jest najlepsze.
            ale tak coby kolege przekonać : właściciela Ferozy ( gwałciłem co najmniej tydzień, aby po zamontowaniu glosników przytłumic nieco drzwi. Już nie marudziłem mu o całkowitym wyklejaniu blach, ale przynajmniej, jako minimum - zaklejenie otworów technologicznych warstwami maty. Koronnym argumentem, który przeważył - nie było lepsze garnie głośnika, ale ..."ciszej" w autku ( :diabelski_usmiech - już naprawdę nie miałem innych argumentów). po montażu szanownemu koledze kopara spadała do samego podwozia, po czym stwierdził, że nie spodziewal sie jakichkolwiek efektów z głosniczków za całe 63 zeta..., a tutaj to nagle całkiem fajnie zagrało - nic nie charczy, jest fajny ale nie zagłośny miekki basik i środek.
            Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• przespol
              Classic
              • 2007
              • 22

Starczyk - Rozumiem Twoje obawy przed wygłuszaniem - sam tak do tego podchodziłem. W Moim przypadku wymieniłem na poczatku głośniki na Phonocar Y-Line (za okolo 150 zł). Wczesniej miałem zamontowane orginalne papierowe głośniki, które nic nie grały. Stwierdziłem że to mi wystarczy, bo przecież nie jestem jakimś audiofilem żeby siedzieć dwa dni w garażu i wygłuszać drzwi Po wymianie głośników owszem różnica była ale byłem lekko zwiedziony, że bas nie taki itp. Długo nie wytrzymałem i kupiłem zwykłe maty (przecież nie jestem audiofilem zeby płacić kilka set złotych za Dynamat) i spedziłem całą sobote na wygłuszaniu dzrzwi - jedna wartsta na dzrzwi i jedna warstawa na zaślepienie otworów montażowych. Skończyło sie tak że żona sie do mnie prawie całą niedziele nie odzywała (miałem wyskoczyć do garażu na godzinke) ale za to efekt wynagrodził wszystko. Grało conajmniej dwa razy lepiej. Tak jeździłem kilka miesięcy ale cały czas rosła we mnie myśl, że czegoś jeszcze brakuje I tym sposobem w ostatni weekend dokupiłem jeszcze troche mat (Boll) i dodałem jedną warstwe na drzwi i nową warste od środka na boczki drzwi. I co? Znowu gra dwa razy lepiej niż dotychczas - niskie tony są wyraźne nawet kiedy radio gra cicho. Teraz jestem juz nareszcie zadowolony i jak pomyśle sobie jak to brzmiało na początku, to zrobiłbym to wszystko jeszcze raz bez wachania, naprawde

Komentarz

• huwe
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 976

przespol, do czasu, aż pomyslisz, że znowu cos trzeba poprawić :twisted:
                Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• przespol
                  Classic
                  • 2007
                  • 22

huwe, coś w tym jest

Dlatego warto to zrobić od początku porządnie, w myśl zasady, że co się odwlecze to nie uciecze

pozdro

Komentarz

• starczyk
                    Classic
                    • 2008
                    • 21

a czym czyścicie powierzchnie? benz. ekstrakcyjną?

Komentarz

• Nexus6
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 4847
                      • Volkswagen

Zamieszczone przez starczyk
                      może być, teoretycznie dedykowany jest zmywacz silikonowy, ale benzyna tez jest OK

Komentarz

• przespol
                        Classic
                        • 2007
                        • 22

Zgadza się. Doskonale się do tego nadaje a kosztuje kilka złotych

Komentarz

• ziutsane
                          RS
                          • 2007
                          • 2376

ja ostatnio z pracy wzialem takie szmatki nasaczone 70% alkoholem swietnie wyczyscilem wszystko a bylo co bo gluszylem cala podloge + drzwi
                          usunalem smary i inne zabrudzenia jak macie okazje gdzies takie cos dostac to polecam !
                          Radio: C90r+XDP210EQ
                          Kable:Opt,Skyline,50 mm
                          Wzm:XES M1+FP 1.800
                          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• starczyk
                            Classic
                            • 2008
                            • 21

ok maty zamówione, msa bitumiczno kauczukowa i mdf też teraz głośniki! http://allegro.pl/item350619944_jbl_...sy_od_ss_.html wypatrzyłem sobie takie, tylko czy 10W mocy jest warte walenia motkiem w prowadnice szyby? Jak chcecie to moze zrobic bardzo szczegółową relacje rozebrania drzwi i całej reszty.

Komentarz

• ziutsane
                              RS
                              • 2007
                              • 2376

ja ostatnio robilem taka relacje
                              co do glosnikow to nie warte tej ceny !
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=16228 tutaj masz linka

Komentarz

• starczyk
                                Classic
                                • 2008
                                • 21

Zajeb... relacja ! ! ! ok, to jakie głośniki mam kupić w tej cenie? Interesuje mnie zestaw na zwrotnicach oczywiście, potem może wzmaczniacz jak nie bede zadowolony, ale to później....

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

starczyk, w tej cenie to np Ground Zero :

- w cenie poniżej 300 zł -> http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc16mk.htm

- w cenie poniżej 400 zł -> http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc165t.htm

Komentarz

• ziutsane
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 2376

osobiscie dolozylbym te 100 zl do tych http://www.ground-zero-audio.com/english/04_tc165t.htm jezeli planujesz wzmacniacz w przyszlosci

Komentarz

• starczyk
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 21

Spoko, zaufam temu co piszesz Nexus6, napisz mi jeszcze gdzie w PL to mogę kupić, a jak znasz kogoś z małopolski to już będę wniebowzięty :P

Komentarz

• ziutsane
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 2376

starczyk, uderz do nexusa na priv

Komentarz

• starczyk
                                          Classic
                                          • 2008
                                          • 21

czy to nie to? http://allegro.pl/item337830003_grou...zybki_bas.html

Komentarz

• iksik2
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 844

no niby takie aleee... posłuchaj kolegi ziustane - miałem te głośniczki (zakup u Nexusa - jak się uprzesz na ten głośnik to pewnie zrobi Ci lepszą cenę niż na alledrogo) z tym że "apetyt rośnie w miarę słuchania" :P Pod samym radiem grają bardzo ładnie, ale jak podepniesz później wzmaka to będzie im już troszeczkę brakować.. Więc lepiej dołożyć na dzień dobry trochę kasy i mieć sprzęt który rozbudujesz np o wzmaka bez wymiany głośników. Znaczy się imo bierz te droższe Albo szukaj innych dalej - tylko niekoniecznie na alledrogo.. Za 400pln kupisz już całkiem przyzwoity przód

Komentarz

• starczyk
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 21

ile metrów kabla głośnikowego potrzebuje do podłączenia przodu (zestaw zwrotnice)?

Komentarz

• iksik2
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 844

a do czego chcesz ten przód podpinać? bo to dosyć ważne

Komentarz

• starczyk
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 21

radio narazie

Komentarz

Pracuję...